Ferdinand Grapperhaus is hoogleraar Europees arbeidsrecht, Kroonlid van de Sociaal Economische Raad, Partner bij Allen & Overy, vader van vier, voetballiefhebber, ...

Lees meer

Gepost op 20 september 2016

Instant internetkarma

In 1970 beschreef John Lennon een nieuw fenomeen. In de moderne wereld moest alles meteen gedaan en vereffend worden. Het idee van karma, de aloude boeddhistische leer dat je daden in volgende levens op de een of andere wijze doorwerken, was voor de moderne mens te omslachtig. Lennon noemde dat verschijnsel cynisch ‘instant karma’: alles komt direct en wordt dan ook afgedaan. Het lijkt erop dat internet het ultieme instrument is geworden van wat Lennon voor zich zag: een maatschappij zonder verdieping of bezonkenheid.

Ik doel dan op het feit dat zoekmachines mensen naar kennis, nieuws en meningen leiden die volledig aansluiten bij hun bestaande voorkeuren en bij wat ze al wisten. Zodat internet alleen dient als een bevestiging van het eigen bestaan. Er wordt dan nauwelijks informatie aangeboden die laat zien dat het ook anders zou kunnen zijn. Het internet heeft elke vorm van kritische selectie, maar ook elke verplichting tot reflectie platgeslagen.

De nieuwe internetmultinationals werken met een gerobotiseerd wereldbeeld. Facebook weerde de schrijnendste oorlogsfoto uit mijn jeugd — het naakte meisje Kim Phuc dat op 8 juni 1972 wegvlucht voor een Amerikaanse napalmaanval — van zijn pagina’s, omdat er ‘full frontal child nudity’ in voor komt. Dat is niet zozeer onbenulligheid van de internetmiljardairs. Er is blijkbaar onvoldoende geld te verdienen met een computerprogramma dat pedofielen daadwerkelijk effectief opspoort en tegelijkertijd foto’s zoals die van Kim Phuc in hun waarde laat.

Staan hier voordelen tegenover? Zijn er geen helden van het internet, de onversaagde ridders van WikiLeaks bijvoorbeeld? Welnee, WikiLeaks onthield ons een e-mail over een overboeking van $ 2,4 mrd van de Syrische centrale bank naar een Russische bank uit 2012. De journalisten die deze verzwijging naar buiten wilden brengen kregen een onverholen dreigement dat publicatie ze ernstig zou opbreken.

Door de instant-opinievloed van internet neemt het samenzweringsdenken hand over hand toe. Hoor en wederhoor is op zolder gezet als een werktuig uit de 19de eeuw. Wie zijn ­reputatie via sociale media ten onrechte beschadigd ziet worden, weet dat dit onomkeerbaar is. De meute van vloggers en twitteraars is als een versneld afgespeeld filmpje van het gezegde: de honden blaffen en de karavaan trekt verder. Het doelwit blijft zwaar geschonden achter.

Een oplossing? De Engelse geheime dienst werkt aan een soort nationale firewall om onwelgevallige internetsites te weren. Ik denk dat dat verkeerd is. Er moet een kartelinstantie komen die de machtsposities breekt van de grote partijen die via het internet een dominante rol spelen in het informatieverkeer. En wijzelf moeten kritischer leren omgaan met de informatie die over ons wordt uitgestort. Terug naar het echte karma.

Gepost op 12 september 2016

Een Citroën DS bestuur je liever zelf

Bij terugkeer na een week familiaire afzondering is er maar één ding opvallend in het nieuws: het schiet niet op met de zelfrijdende auto. Apple houdt er waarschijnlijk mee op, en andere fabrikanten zijn er heel terughoudend mee. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat we moeten met een zelfrijdende auto. Want autorijden is leuk en leerzaam.

Zo heeft mijn vrouw bijna twintig jaar in een DS Break rondgereden — naar haar werk, naar ons vakantieadres en overal en nergens vier kinderen afleverend of ophalend. Een auto uit 1966 met zo’n loodzware stuurschakeling, dus goed voor de spieren. Ze heeft nooit een sportschool nodig gehad. Nu moet je bij die auto wel altijd een minuut wachten na het starten. Hij moet eerst omhoog komen, want anders werken het stuur en de remmen niet.
Typisch Frans, zou mijn vader hebben gezegd. Maar die vertraagde start is wel bevorderend voor het Zen.

Het is ook een elegante auto, die goed bij mijn vrouw past (als ik eens achter het stuur mocht, werd er aanzienlijk minder gezwaaid door medeweggebruikers), en er zitten geen energieverspillende toestanden op als airco of navigatie. Dat laatste instrument is trouwens slecht voor de ontwikkeling van de hersensynapsen.

Nog een voordeel: je leert je EU-genoten kennen. In Engeland werden we herkend als mede-excentriekelingen, de Fransen snierden dat wij hun industriële erfgoed hadden gekaapt, de Duitsers salueerden, want die houden van ingewikkelde techniek. Alleen de Italianen waren verbaasd dat wij, modelgezin, niet in zo’n rijdende Teutoonse duikboot zaten. Zij behandelden ons, met Oma met twee kinderen op de achterbank en nog eens twee kinderen in de stoeltjes in de laadruimte, als zwervers — kortom als echte Hollandse handelsreizigers.

Ik schrijf het omdat we de DS vorige week uit de mottenballen haalden, en verdomd, hij reed nog als een zonnetje.

Ik vraag me vooral af of we niet te ingewikkeld willen doen met dingen als automatische piloten. Bij sommige uitvindingen lijkt het alsof de technologie ons een leefwijze dicteert, in plaats van ons het leven mogelijk te maken.

Zelf autorijden betekent ook contact met anderen, het is goed voor je concentratievermogen, en je houdt ook het besef dat er zoiets als verkeer is in het leven. De zelfrijdende auto zal wel niet tegen te houden zijn, maar kunnen we niet gewoon conventionele auto’s elektrisch laten rijden? Met ingebouwd benzinemotorgeluid, dat wel, want dat scheelt veel schrikreacties op het zebrapad als een van die doodstille Tesla’s opduikt.

Ik zie al voor me dat onze premier dan als eerste een stopcontact krijgt aangeboden voor zijn eeuwenoude Saab — ook leuk, want een merk dat niet meer gemaakt wordt. En ook belangrijk: wij kunnen dan met onze DS altijd op de openbare weg.

Gepost op 05 september 2016

De muur

Omdat de dokter zei dat mijn vrouw niet moest wachten met de dingen die ze nog zou willen doen, zijn we met het hele gezin spoorslags naar Frankrijk afgereisd, al het werk en verdere dagelijkse leven achter ons latend. De zee glinstert troostend beneden ons, nietsvermoedende bootjes dobberen in de baai.

Alles was al opgeborgen voor de winter, twee zoons halen de barbecue onderuit de schuur, twee schoondochters vegen de pijnboomnaalden van het terras. Nog een zoon en dochter zetten tafel en stoelen buiten.

Zelf kom ik er niet al te gemakkelijk af. Mijn vrouw zegt dat ze graag zou willen dat ik de natuurstenen muur afbouw tegen de berg aan de achterkant. Zo ben ik op het heetst van de dag bezig om met mijn schoonzoon stenen te sjouwen en specie te mengen.
Uitgerekend het enige nieuws dat ik deze week meekreeg ging over de muur van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Het idee vind ik weerzinwekkend.
Het is op zijn minst bitter teleurstellend dat behalve de zittende president Barack Obama geen enkele westerse leider hardop zegt dat als de Amerikanen een president kiezen die moslims en Mexicanen wil weren, ze niet langer de leiders van het vrije Westen kunnen zijn, alle vliegdekschepen en atoomwapens ten spijt.

Het is een domme maar ook schofterige leugen om illegalen en vreemdelingen de schuld te geven — van wat eigenlijk? Van onze half procent minder economische groei?
De door onszelf met aard- of schaliegasboringen veroorzaakte schade aan ons eigen milieu? Of gewoon, de algehele schuld van het verpesten van de maatschappij?

Nee, helaas de huizenprijzen gaan niet door immigranten omlaag, de criminaliteit neemt er niet door toe, en het laaggeschoolde werk dat immigranten doen is het vuile werk dat niet door onze eigen laaggeschoolden gedaan zou worden.

Dat we fundamentalistische moslims opsporen en vastzetten wanneer ze een bedreiging vormen voor onze rechtsstaat, dat is terecht, maar heeft niets met immigranten als zodanig te maken. Als onze premier nu dus eindelijk — eindelijk — onderkend heeft dat onze rechtsstaat in gevaar is door politieke partijen die voorstellen om alle moslims het land uit te zetten, moet hij, als hij een echte leider wil zijn, nu ook de andere kant van het verhaal vertellen.

Wat het ook is, het ligt niet aan de vreemdeling. Als er al iets is, zoek het dan bij Uzelf. Alleen zulke mensen schaffen es.

Maar wat maak ik me druk. Ik maakte hier een muur om de helling wat te stutten, dat is hard nodig. Als ‘s avonds de zon onder gaat is de muur af. De helling is weer wat verstevigd en iedereen kan nog op ons terrein komen.

Gepost op 29 augustus 2016

Gouden boekjes

De commotie rondom de loze beloften in de eerste verkiezingsprogramma’s raakt me nauwelijks. Door immense tegenspoed zijn we als gezin al een aantal dagen bij elkaar. In de gesprekken die we voeren legt iedereen zijn ziel bloot. Twee ouders, vier volwassen kinderen en hun geliefden.

Maar na een paar uur dwaalt het gesprek naar ieders jeugd af, en komt de wezensvraag boven: wat is je favoriete Gouden Boekje? Dunne, overzichtelijke kinderboekjes, met één verhaaltje, dat vooral verteld wordt in expressieve tekeningen.

Wim is weg scoort hoog: over een jongetje dat op zijn driewieler de wijde wereld intrekt. De ontroerendste plaatjes zijn die waarop de hele stad met schijnwerpers en zaklantaarns naar Wim zoekt. Wim wordt tenslotte slapend onder een boom gevonden.

Dan is er De poes die dacht dat hij een muis was, over een poesje dat als vondeling in een muizengezinnetje terechtkomt. Uiteindelijk gaat de poes met betraand gezicht terug naar de grote poezenwereld. Hilarisch is de slottekening van twee slapende muizen met het schilderij van een kat boven hun bed. Je moet er niet aan denken wat er in een vervolgdeeltje gebeurd zou zijn.

Mijn voorkeur ging altijd uit naar Het Feestvarken. Over een varkentje dat jarig wordt. Zijn moeder gaat inkopen doen voor zijn partijtje, hij blijft alleen thuis en gaat spelletjes voor het feestje maken.

Dan komen er beurtelings jonge dieren langs, die arm zijn, zo maar honger hebben, of zonder meer zielig zijn — en het Feestvarken geeft ieder van hen uit medelijden telkens wat eten mee: eieren, brood, fruit en meel. Hij nodigt ze ook nog uit voor zijn feestje. Even later komt zijn moeder thuis en ontdekt de lege provisiekast. Rampspoed. Nu kan ze geen verjaardagstaart bakken, het feestje dreigt in het water te vallen.

De grootste tragiek uit mijn persoonlijke literatuurcanon zit samengebald in dat ene plaatje waarop het varken, wijdbeens met hangende oren, de conclusie van zijn moeder tot zich laat doordringen. Een hartverscheurend beeld: zo wordt goedheid beloond.

Maar dan, als het tijdstip van het feestje is aangebroken, neemt het verhaal een wending. De jonge dieren komen nu op het partijtje en zie, ze nemen allemaal lekkernijen mee. Het verhaal maakt niet duidelijk hoe dat nu ineens mogelijk was, maar het einde is er niet minder gelukkig om. Ze speelden nog lang en gelukkig Ezeltje Prik.

Ik weet niet of het verhaal een diepere betekenis heeft. Het gaat meer algemeen om de lichte, maar oprechte moraal, hoofdzakelijk verteld in beeldtaal. Ik mis het in die verkiezingsprogramma’s.

Geen oprechtheid of moraal, laat staan een maatschappijbeeld. Slap, opportunistisch. Meer woorden maak ik er niet aan vuil.

Gepost op 22 augustus 2016

Werk door big data

De simpelste taal ter wereld is het Taki. Het wordt gesproken in Frans Guyana en bevat niet meer dan 340 woorden. Deze wetenschap heb ik uit de Encyclopedie der Nutteloze Feiten. Het Taki kent 90 woorden minder dan wekelijks in deze column staan. Nou gebruik ik soms een woord twee keer, maar ik heb meer dan 340 verschillende woorden nodig.
Enfin, ik prijs de Taki-taligen gelukkig, want misschien is het gevolg van big data wel dat we steeds minder woorden nodig hebben — en dan liggen de Taki-sprekenden natuurlijk op voorsprong.

De exploitatie van big data is hoe dan ook de onvermijdelijke toekomst. Ok, het is niet een fenomeen dat alles oplost, maar het biedt genoeg kansen, paradoxaal genoeg juist omdat big data, als onderdeel van de bredere technologisering, veel mensenwerk overbodig maakt. Om de zoveel tijd stelt een onderzoek vast dat over 20 jaar bijna 50% van de huidige banen zijn verdwenen als gevolg van allerlei vormen van digitalisering en robotisering. Het is zinloos daar een achterhoedegevecht tegen te voeren, integendeel: laten we ons verheugen dat allerlei soorten herhalend, vaak geestdodend werk voortaan niet meer door mensen gedaan hoeven te worden.

Het gaat om het werk dat overblijft, en om daarnaast nieuw werk te genereren. Daar zit potentie in. En dan niet alleen op de manier die het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar in een advies beschreven: de huisarts, die zelf hoogopgeleid is en met behulp van digitalisering steeds efficiënter kan werken, moet de eenvoudige dingen die hij misschien eerst zelf deed aan anderen laten.

Ach ja. Ik ben zelf allang niet anders gewend bij mijn huisarts dan dat de assistente allerlei taken heeft overgenomen, dus misschien dat de dames en heren van het CBS de laatste jaren geen griepje hebben gehad.

Wat ik veel interessanter vind, is om de winst die met behulp van big data te behalen is, te investeren in werk dat door mensen gedaan moet worden, maar waar nu geen geld voor is — waar mensen het verschil maken door creativiteit, intuïtie, improvisatievermogen en vooral medemenselijkheid. Dus extra geld in werkgelegenheid in de zorg, in grote, nu te duur geachte milieuprojecten, in beroepen die ook van laagopgeleiden vaardigheid en creativiteit vereisen. Als we zo succesvol waren als diensteconomie moet dat in een volgende generatie ook kunnen als inventiviteitseconomie — of zelfs empathie-economie.
Het zorgelijke geklaag over de onderkant van de arbeidsmarkt helpt niet, het gaat er om de niet-cognitieve vaardigheden van laag- en middelbaar opgeleiden flink te verbeteren. Big data is dus niet een ongrijpbaar monster, maar een prachtige kans. Vraag het de Taki: zij hebben er geen woorden voor.

Gepost op 15 augustus 2016

Vakbond tegen populisme

Het is vakantie. Ik mag in een zwembroek rondlopen. Zodra ik uit het water kom doe ik er meteen een t-shirt boven. Het lijkt wel een boerkini zo, maar het heeft niets met religie te maken. Ik dring niet graag mijn lijfelijke tekorten op.

Ik kom weinig op het strand, ik kan slecht overweg met zandkorrels tussen de pagina’s van mijn boek, of op het smartphone-schermpje met de krant.

Ik lees in de schaduw van een boom. In de New York Times zie ik een mooie analyse van het verschijnsel dat zoveel blanke midden- en laagopgeleide werkenden Trump steunen in plaats zich van hem af te keren. De vakbond wordt node gemist. Dat was lang de organisatie die de werkende klasse behoedde voor het volgen van loze beloften van populisten. Dat kwam omdat de vakbond met collectieve overeenkomsten de basis legde voor werk, wonen en leven en als vertrouwenwekkende belangenorganisatie mensen opvoedde in het doorprikken van illusiepolitiek, maar ook in het omgaan met hun vooroordelen.

Een recente Europese studie in zestien landen bevestigt dit beeld: vakbondslidmaatschap draagt bij aan het weerbaar maken van de werkende midden- en lagere klasse tegen extreemrechts afbraakdenken. Het algemene beeld is dat werkenden die zich gedekt weten door cao’s en een goed functionerende vakbond, minder snel aangesproken raken door de agitprop van uiterst rechts.

Maar ja. Het vakbondslidmaatschap is de laatste jaren drastisch teruggelopen, in de VS zelfs van dertig naar tien procent. De vakbond heeft daar te weinig bereik, en zie het effect.
Is een sterke vakbeweging dan geen recept voor uiterst links? Niet een brede, over veel maatschappelijke groepen gespreide vakbond, zo laat de geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog zien. Dat de huidige, veel smallere vakbeweging naar links radicaliseert is eerder een teken van de isolatie waarin de onderklasse, die ze nu vooral vertegenwoordigt, zich bevindt.

De vakbeweging heeft te weinig krediet gekregen voor de matige loonstijgingen van de afgelopen jaren, maar vooral voor de wijze waarop ze de afgelopen zestig jaar heeft bijgedragen aan de emancipatie van de werkende klasse. Er is te weinig benadrukt dat organisatie van werkenden goed is voor de samenleving.

Het is in dit verkiezingsjaar een overpeinzing waard voor de neoliberale politici, die de afgelopen jaren de legitimatie van de vakbond betwistten, de algemeenverbindendverklaring van de cao de oorlog verklaarden, en de toestroom van onverzekerde en ongeorganiseerde zzp’ers bejubelden.

De zon gaat onder, in de schemer beschouw ik mijn nu wat misplaatste zwembroek. Zou Trump er ook een hebben? Vast zo’n ballenknijper, rozerood. Ik moet er niet aan denken dat die man de leider van het Vrije Westen wordt.

Gepost op 08 augustus 2016

Ongelijkheid groeit wel

Er is sprake van groeiende inkomensongelijkheid. Een recent McKinsey-rapport laat zien dat in landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de verschillen tussen hogere inkomens en midden– en lagere inkomens in de periode 2005-2014 groter werden. Dat Thomas Piketty zijn stellingen over de oorzaken daarvan niet goed heeft onderbouwd, doet daar niet aan af. Al in mei 2014 plaatste de Financial Times kritische kanttekeningen bij de door Piketty gehanteerde cijfers en sommige van zijn onderzoeksresultaten. Een econoom van het IMF heeft nu uitvoerig onderzoek gedaan naar het betoog van Piketty dat inkomensongelijkheid is toegenomen omdat het rendement op kapitaal sneller is gestegen dan de economische groei. Daarvoor vond hij geen empirisch bewijs, integendeel: in driekwart van de over een periode van dertig jaar onderzochte landen lijkt het effect zelfs omgekeerd.

Maar die groeiende inkomensongelijkheid is er wel. Een oorzaak daarvan is de steeds hogere beloning voor bijzondere kennis en vaardigheden. In een geavanceerde economie legt men zich toe op productie en export van hooggekwalificeerde producten en worden basisproducten uit goedkope economieën geïmporteerd, waarmee ook de lonen van de onvoldoende geschoolde werknemers in de eigen economie vanzelf omlaag gaan. Technologische vooruitgang vergroot zo de inkomensverschillen en ondermijnt de coalitie tussen geschoolden en ongeschoolden. Daardoor bestrijkt de machtsbasis van de vakbond niet meer het brede spectrum van de arbeidsmarkt. Dat heeft weer afname van vakbondsmacht tot gevolg – een tweede oorzaak voor minder inkomensvooruitgang voor de lagere groepen. In een tijd waarin het aandeel van de hogere inkomens in het nationale inkomen is toegenomen is het vakbondslidmaatschap dan ook aantoonbaar evenredig afgenomen. Een andere factor waardoor ongelijkheid toeneemt, is het gegeven dat mensen hun partner veelal kiezen uit een sociaaleconomisch vergelijkbare groep, waardoor mensen uit hoge inkomensgroepen elkaar opzoeken en het ongelijkheidseffect wordt versterkt.

Het is alarmerend dat het besteedbaar inkomen van bijna 70% van de huishoudens in ontwikkelde economieën de afgelopen tien jaar gelijk bleef of zelfs achteruitging: bijna de gehele middengroep en een deel van de lagere groepen. Ter vergelijking: in de periode 1993-2005 was dat slechts 2%.

Veel mensen in die vastgelopen huishoudens zijn somber over hun eigen vooruitzichten en vooral die van hun kinderen. Ze wijten dat aan internationale handel en immigratie. Ze geven vorm aan hun onvrede door zich te commiteren aan een destructief populisme, dat instituties en personen verkettert, maar de werkelijke kwestie niet adresseert. Want het echte probleem is de groeiende ongelijkheid.

Gepost op 01 augustus 2016

Dood van de barmhartigheid

In de kathedraal van Rouen waren zondag bij de herdenkingsmis voor de vermoorde Franse dorpspriester Jacques Hamel 200 moslims. Ongeveer tegelijkertijd demonstreerden 20.000 Turken uit verschillende landen in Keulen pro-Erdogan.

Ik had die getallen graag omgekeerd gezien. Juist nu, in deze tijd waarin West-Europa enerzijds een grote vluchtelingenstroom verwerkt en anderzijds telkens weer getroffen wordt door aanslagen van blinde islamfundamentalisten, zou massaal en eensgezind openlijk vertoon van medeleven vanuit islamitische bevolkingsgroepen tot verbondenheid hebben kunnen leiden.

De moord op een dorpspastoor is in elk geval voor iedereen, christen of moslim of andersgezind, een keihard teken dat onze christelijke waarden worden ondermijnd: barmhartigheid, verdraagzaamheid, maar vooral het opnemen van andersgelovenden.

Over dat laatste. Eén van de fundamenten van de Europese beschaving is gelegen in het Franse katholicisme. Het heeft zich zo geworteld in het land omdat het eeuwenlang, al vanaf de eerste verspreiding van het christendom, assimileerde met veel van wat er al aan religie en rituelen was. Het is terug te vinden in de vele met Saint beginnende plaatsnamen, die niet zelden naar door het katholicisme geannexeerde heidense heiligen of halfgoden verwijzen.

De heilige naar wie St Etienne-sur-Rouvay — plaats van de aanslag — vernoemd is, was Stefanus, een jood die in de eerste eeuw na Christus de eerste martelaar van het christendom werd. Hij werd vermoord omdat hij in Jeruzalem de hogepriesters en de ouderen verantwoordelijk hield voor de dood van Jezus.

Jacques Hamel was totaal geen uitgesproken criticus van de islam of van wat dan ook. Hij was een verbindende factor in St Etienne en de omliggende gemeenten, in een tijd dat kerken en dorpen steeds leger raakten.

Dat de laatste jaren priesters zijn ontmaskerd als kindermisbruikers, doet niet af aan de veel grotere aantallen curés en pères die nog steeds onbaatzuchtig proberen kleine, vaak zieltogende Franse dorpsgemeenschappen bijeen te houden. Het zijn vaak dezelfde priesters die als zendeling in de onvruchtbaarste gebieden van Tunesië, Marokko en Algerije armen -en ziekenzorg op zich namen. Zie de biografische film Des hommes et des Dieux. Daarin voorzien acht Franse monniken een door burgeroorlog bijna doodgehongerde nomadengemeenschap van eten en medicijnen, tegen de zin van de strijdende partijen. De monniken worden uiteindelijk afgevoerd en vermoord, door de rebellen of de regering, dat doet er niet meer toe.

Zonder de bescherming van allen, worden de barmhartigen vermoord. En daarmee onze hedendaagse, geassimileerde sociale structuren ruw uiteengescheurd. Totdat er niemand meer naar de herdenkingsdienst komt.

Gepost op 25 juli 2016

Moderne slavernij

In Cokes in voorraad wordt Kuifje geconfronteerd met slavenhandel. Onder het voorwendsel dat ze op bedevaart naar Mekka gaan worden gelovige Afrikaanse moslims in het ruim van een vrachtschip als slaven over de Rode Zee vervoerd. De slavendrijvers blijken ook geld te verdienen met de verkoop van illegale oorlogswapens. Ze realiseren een wereldwijde omzet met foute handel.

Het verhaal speelt in de jaren vijftig, maar het zou met wat aanpassingen nu kunnen zijn. Onlangs verscheen het eindrapport van het universitaire Leiden Asiacentre, waarin pijnlijk wordt blootgelegd dat er binnen de EU in ieder geval in Polen sprake is van moderne slavernij van Noord-Koreanen, in uiteenlopende bedrijfssectoren. Een door de Noord-Koreaanse staat aangestuurde onderneming, Rungrado, levert goedkope Noord-Koreaanse slaven via een Pools papieren bedrijfje. De Noord-Koreanen worden ingezet bij echte Poolse bedrijven, voor zesdaagse werkweken van bijna 80 uur, onder erbarmelijke werkomstandigheden. De Noord-Koreaanse staat verdient per gedwongen arbeider op jaarbasis zo’n € 30.000 netto; de slaaf zelf ziet weinig loon. Beschamend, omdat daarmee de handelsboycot van Noord-Korea wordt ontdoken over de ruggen van de onderdanen wier onderdrukking nu juist aanleiding was voor diezelfde boycot.

Dat deze hedendaagse uitbuiting in Polen plaatsvindt weten we omdat de onderzoekers de beschikking kregen van cruciale gegevens van de nationale arbeidsinspectie aldaar. In diverse andere EU-lidstaten werkten de lokale autoriteiten niet mee aan het onderzoek. Het valt evenwel aan te nemen dat deze uitbuiting ook in andere EU-landen plaatsvindt, gezien het lucratieve karakter ervan. De ondernemingen, waar de Noord-Koreanen zijn ingezet, worden voorzien van ultragoedkope arbeid en de Noord-Koreaanse staat verdient per jaar alleen al met de in Polen tewerkgestelde mensen zo’n € 15 mln, ongeveer de helft van de geschatte illegale Noord-Koreaanse EU-handel. De onderzoekers voorspellen daarom een toename van deze menselijke exploitatie, ook omdat de meeste arbeidsinspecties in EU-staten een schrijnend tekort hebben aan middelen en inspecteurs om dit soort praktijken op te sporen en tegen te gaan.

De Noord-Koreaanse dwangarbeiders staan in eigen land op wachtlijsten om deze dwangarbeid in den vreemde te mogen verrichten — alles beter dan de afgrijselijke onderdrukking in Noord-Korea zelf. In Kuifje gebruikt de slavenhandelaar dat als alibi voor zijn weerzinwekkende negotie: thuis hebben ze het echt niet beter.

Kapitein Haddock moet er niets van hebben. Hij jaagt de slavenhandelaar en zijn trawanten van het schip en schreeuwt ze nog lang na, zelfs ver over zee: ‘Piraten!’ en ‘holbewoners!’, maar vooral ‘basji-boezoeks!’ ofwel wrede huursoldaten.

Gepost op 18 juli 2016

Kommertijd

Zou er nog zoiets als komkommertijd bestaan? Dat het belangrijkste nieuws is dat er op de markt in de Schildersbuurt in Den Haag een vogelspin is aangetroffen tussen een partij bananen op de markt — wat dan later niet waar blijkt te zijn.
Dat was nieuws in de zomer van 1976, veertig jaar geleden, toen de Koude Oorlog nog volop gedijde.

In die jaren waren er volop staatsgrepen. De laatste geslaagde daarvan in Europa had plaats in Portugal: de Anjerrevolutie van 1974, waarbij de hogere officieren — kolonels en majoors — een coup pleegden om zo het straatarme land naar democratie te brengen. Niet de hóógste officieren. Ik was destijds veertien jaar en mijn vader legde mij uit dat het de kolonels zijn die een staatsgreep moeten leiden. Zij staan immers direct in contact met de kapiteins en luitenants en die voeren de manschappen aan. Geen generaals dus als coupplegers, zoals vorige week in Turkije.

Maar misschien zijn we vorige week wel getuige geweest van het einde van de conventionele staatsgreep. Sociale media zijn effectiever dan tanks en geweren, zo blijkt.

Of moderne media altijd helpen valt te betwijfelen. In Europa waren rond 1976 veel terroristische groepen actief. De Baskische afscheidingsbeweging ETA in Spanje, de IRA in Noord-Ierland, de Rote Armee Fraktion in West-Duitsland en de Rode Brigades in Italië. Maar het waren een andere soort terroristische bewegingen dan de huidige. Zo bestonden de twee laatstgenoemde uit opstandige kinderen uit de burgerij, met rabiate marxistische uitgangspunten. De eerste twee kwamen voort uit een fel streven naar autonomie. Het zijn andere bewegingen dan Isis, dat niet alleen op de fundamentalistische islam is gebouwd. Isis steunt paradoxaal genoeg ook op de ongerichte woede van eenlingen die in de waan leven dat een onmenselijke actie in het hier en nu beloond wordt met toegang tot het paradijs.

Frankrijk bleef in die jaren zeventig grotendeels gespaard voor terreur. Ook na aanslagen door moslimterroristen in de Parijse Rue du Bac in de jaren tachtig, liet het land binnenlandse onderhuidse tegenstellingen verder broeien. Tegelijkertijd verpauperde een deel van de maatschappij en nam de sociale controle af. Vandaag wordt het gewone Franse leven onderdrukt door blinde razernij, die door sociale media wordt aangewakkerd, maar die tanks en geweren niet kunnen voorkomen.

En terwijl de maatschappij de dupe is, profiteren degenen die polariseren. Waar Erdogan gezegd heeft dat de mislukte staatsgreep een 'godsgeschenk' is, omdat hij nu voor altijd met zijn tegenstanders af kan rekenen, is de willekeurige moordaanslag in Nice een geschenk uit de hel voor Marine Le Pen.

Een vogelspin tussen mijn bananen, dat zou een geschenk uit de hemel zijn.